Workshops & Masterclasses

 

Paper art & Hand papermaking 2020

 

De Middelste Molen

Kanaal Zuid 497

7371 GL Loenen

The Netherlands

 

www.demiddelstemolen.nl

www.papiertuin.nl

 

Artists Betty Disco and Miriam v.d. Linden of Papiermakersstudio de Papiertuin are offering workshops and masterclasses at the papermill, De Middelste Molen, in Loenen, The Netherlands.

 

They offer a variety of 1 and 2 day specialized workshops throughout the year.

 

Experience with papermaking is not a prerequisite for these courses. At the same time, for professional artists too, a study of the possibilities of paper art can be an inspiring deepening of their knowledge of materials and techniques.

 

MASTERCLASS

Papierkunst &

Papierscheppen

2020

 

 De Middelste Molen

Kanaal Zuid 497

7371 GL Loenen

PAPIERTUIN

In Papierfabriek De Middelste Molen te Loenen geven de kunstenaars Betty Disco en Miriam v.d. Linden van papiermakersstudio de Papiertuin, cursussen en masterclasses.

 

Zij bieden  een verscheidenheid aan korte, intensieve en gespecialiseerde workshops gedurende het hele jaar.

 

Ervaring met papierscheppen is niet nodig voor deze cursussen. Ook voor professionele kunstenaars is een onderzoek naar de mogelijkheden van papierkunst een inspirerende verdieping van hun materiaalkennis en techniek.

Open Atelier dagen

Een keer per maand wordt er op de woensdag een open werkdag aangeboden voor cursisten die al bij ons een workshop of masterclass hebben gevolgd. Zij kunnen in overleg aan eigen projecten werken in het atelier. Betty en Miriam zijn dan aanwezig en beschikbaar voor advies.

 

Kosten: € 35,-

 

Materiaal kosten:

Het is mogelijk verschillende soorten vochtige pulp te kopen waaronder katoen, linnen, abaca en cellulose voor eigen gebruik.

 

Cellulose katoen: €6,-

Linnen € 10,-

Abaca € 10,-

Katoen € 10,-

 

Kijk voor meer informatie op de

 

website: www.demiddelstemolen.nl

 

inschrijving:

miriamvanderlinden@gmail.com

 

Aantal deelnemers per cursus: min. 5 max. 7

werktijden: 10.30 tot 16.00 uur

 

Besloten workshops zijn op aanvraag mogelijk. Min. 4 personen.

Basistechnieken Papierscheppen

Basiscursus 1

 

In deze 1-daagse cursus maken we uniek papier met behulp van ambachtelijke en moderne technieken. Je leert met basistechnieken papierscheppen voor artistieke toepassingen. Van bijzonder papier voor ‘n eigen schetsboek of een kunstwerk. Papiergrondstoffen waarmee je werkt zijn o.a.: katoen-, linnen-, hennepvezels en abaca. We voegen aan de papierpulp pigmenten, zichtbare plantenvezels of reliëf toe. Van hieruit experimenteer je met lamineren, sjabloneren en blinddrukken.

Kosten €60,-

 

Basiscursus 2

Voor degene die de basiscursus 1 hebben gevolgd gaan we een stapje verder. In het atelier maak je een gelli-plate van o.a. gelatine, waar je verf op kunt aanbrengen en structuren.

 

Op zelfgemaakt papier, in combinatie met kleur en gesjabloneerde vormen, maak je prachtige afdrukken z.g. gelli prints.

We verwerken deze techniek in een harmonica boekje, een boekje op hoge poten met katern of een eigen ontwerp.

 

Kosten €60,-

Schilderen met pulp & pulp gieten

1-daagse masterclass

 

Pulp gieten is een ideale manier om grote of grillig gevormde vellen papier te maken. We beginnen met pulp te gieten in een mal, een volledig op zichzelf staand systeem voor het vormen van basisvellen papier.

 

Daarna gaan we verder met een techniek die bekend staat als schilderen met pulp. Dit doen we met heel fijn gemalen katoen en vlasvezels. Hier voegen we pigment aan toe en schilderen met behulp van kwasten, sjablonen en knijpflessen.

 

Door alle lagen samen te persen, wordt het één geheel. Met deze techniek maak je uniek papier, toepasbaar in collages, objecten of illustraties in ‘n eigen boek.

 

Kosten € 75,-

Papier maken van exotische planten en vezels

1-daagse masterclass

 

In deze masterclass verkennen we het proces van het maken van handgeschept papier met exotische vezels en planten. We werken met de boomschorsen moerbei, eucalyptus, abaca en planten zoals sisal, vlas, mais en ui.

 

Je gaat vezels prepareren door ze te knippen, koken, spoelen en tot pulp te vermalen. Vervolgens schep je van deze pulp papier. Met transparante blaadjes, naalden en zichtbare plantenvezels creëer je een verrassende compositie.

 Al dit moois verzamelen we in een zelfgemaakt mapje.

 

Kosten € 75,-